“Hayal bile edemeyeceğimiz bir dünya bulduk!”
Bu sözler, İsviçre’deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL)’de beyin araştırmaları yapan nörolog Henry Markram’a ait. O ve beraberindeki ekip, klasik matematik yöntemleriyle beynimizi incelemek için yeni bir yol buldular. Beynin bilgi işleyen çok boyutlu geometrik yapılarla dolu olduğunu keşfettiler. Öyle ki bu yapıların 11 boyuta kadar yükselebildiğini ortaya çıkardılar.
EPFL’deki bilim insanlarının Frontiers in Computational Neuroscience dergisinde yayınlanan çalışmasına göre, dünyayı üç boyutlu olarak görüşümüzün arka planında, beynimizin içinde daha çok boyutlu ve oldukça karmaşık bir süreç gerçekleşiyor. Beynin mimari yapısını çözmek, nörobilimin (sinirbilim) en büyük gizemi olan beynin yapısı ve işleyişi arasındaki ilişkiyi kanıtlayarak onun işleyişini anlamamızı kolaylaştıracak.
Araştırmaya konu olan en son beyin modeli, İsviçre’de insan beyninin süper-bilgisayar gücüyle yeniden yapılandırılmasına yönelik bir araştırma girişimi olan Blue Brain Projesi’nden uzmanlar tarafından geliştirildi.
Bilim insanları, evrendeki küme oluşumlarına dayanan, her çeşit uzayı cebirsel gereç ve yöntemlerle inceleyen matematik dalı ‘Cebirsel Topoloji’yi kullandı. Beyindeki nöron (sinir hücresi)…
View original post 244 kelime daha