Zeytinyağı hafızayı ve öğrenmeyi koruyor

Bilimpro

ABD’deki bilim insanları, ekstra sızma zeytinyağının beyni bilişsel gerilemeye karşı koruduğunu ve Alzheimer ihtimalini azalttığını ortaya koydu.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, Philadelphia kentindeki Temple Üniversitesi’nden araştırmacılar, ekstra sızma zeytinyağının hafızayı ve öğrenme becerisini koruduğunu, Alzheimer’ın klasik belirtilerinden olan amiloid plaklarının ve nörofibril yumaklarının oluşmasını azalttığını bildirdi.

Araştırmaya göre, zeytinyağı enflamasyonu azaltıyor ve otofaji denen süreci tetikliyor. Otofaji, hücrenin bozulmuş toksik yapılarının, hücrenin kendi lizozomu tarafından sindirilmesi demek. Sindirilenlere bu amiloid plakları ve nörofibril yumakları da dahil.

Çalışmanın başındaki isimlerden Domenico Pratico, ekstra sızma zeytinyağıyla beslenen farelerin beyin hücrelerinde daha fazla otofaji yaşandığını, plakların ve yumakların da azaldığını kaydetti. Pratico ve ekibi, Alzheimer’ın üç vasfına göre fareleri değerlendirdi: Hafızada bozulma, amiloid plaklar ve nörofibril yumaklar. Fareler iki gruba ayrıldı. Bir gruba ekstra sızma zeytinyağlı zengin beslenme uygulandı, diğer grup ise normal beslendi.

amyloid-plaques-1 Alzheimer’ın belirtilerinden olan amiloid plaklar

Zeytinyağı verilen fareler daha altı aylıktı ve Alzheimer’ın hiçbir belirtisi ortaya çıkmamıştı. 9 ve 12…

View original post 108 kelime daha

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s